18 december 2018, de lancering van ‘Pikpraat van Straat’. De campagne die in opdracht van de Gemeente Rotterdam bedacht én uitgevoerd werd door Bijl PR en Vuurrood. Tegen seksuele straatintimidatie in Rotterdam. Een jaar én een dag later staat de eerste verdachte van seksuele straatintimidatie in Rotterdam voor de rechter.

Sinds begin dit jaar is de algemene plaatselijke verordening (APV) aangepast en is seksuele straatintimidatie strafbaar in Rotterdam. Het gaat om sissen, naroepen, achternalopen, om seks vragen en in het nauw drijven. De campagne ‘Pikpraat van Straat’ is aangepast op deze boodschap. Op social media werd bewustwording gecreëerd rondom de strafbaarheid door middel van nieuwe uitingen.  Het downloaden en het gebruik van de StopApp werd benadrukt.

Geldboete voor Rotterdammer
De rechtbank in Rotterdam heeft zich woensdag voor het eerst gebogen over een zaak betreft seksuele straatintimidatie. Een 36-jarige Rotterdam is de allereerste in Nederland die zich voor de rechter moest verantwoorden. Hij stond terecht voor het lastigvallen van in totaal acht vrouwen op twee verschillende dagen in de zomer. Hij riep de vrouwen na, liep achter ze aan, maakte kus- en handgebaren of ging zitten op een bankje dicht naast een vrouw. De verdachte kreeg een voorwaardelijke geldboete van twee keer 100 euro opgelegd.

Meer dan 3700 downloads en meer dan 2500 meldingen
Trots en blij zijn wij met de eerste veroordeling. De campagne ‘Pikpraat van Straat’ wordt voortgezet om de bewustwording naar een nog hoger level te tillen. In het nieuwe jaar wordt er gestart met een Rotterdamse influencer-campagne, waarmee er een specifieke groep vrouwen in Rotterdam bereikt wordt met als doel bewustwording creëren. Social media blijft een rode draad in deze campagne. In één jaar tijd is de StopApp meer dan 3700 keer gedownload en zijn er meer dan 2500 meldingen gemaakt. Mooi resultaat, maar het einddoel is nog niet bereikt. Pikpraat moet van straat.