Over ‘Pikpraat van straat’

94% van de Rotterdamse vrouwen komt in aanraking met seksuele straatintimidatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam in 2017. Seksuele straatintimidatie is een fenomeen dat veel vrouwen in Rotterdam ervaren en tegelijkertijd lastig af te bakenen is. Staren, nafluiten, sissen en naroepen op straat vinden heel veel Rotterdammers intimiderend en vervelend zo blijkt uit onderzoek.

Dit moet stoppen, wij accepteren dit niet in Rotterdam. De gemeente Rotterdam vindt dat iedereen veilig over straat moet kunnen. De campagne ‘Pikpraat van straat’ geeft vrouwen voor de eerste keer handelingsperspectief door middel van de StopApp.

Met de StopApp meld je dit direct en help je ons om echt te kunnen optreden. Met jouw melding brengen we de overlast in kaart en weten we waar pikpraat vaak voorkomt. Een melding in de StopApp is veilig en anoniem maar is geen aangifte bij de politie. De gemeente Rotterdam komt vervolgens in actie tegen de daders op plekken waar seksuele straatintimidatie het meest voorkomt in Rotterdam.

Stop pikpraat!

‘Pikpraat’?

Met pikpraat bedoelen we mannenpraat en sekspraat, kortom seksuele straatintimidatie. Het is Rotterdams, duidelijk en direct. Onze nieuwe benaming voor seksuele straatintimidatie.

Het verschil met aanranding of verkrachting

Bij aanranding gaat het om een ongewenste seksuele aanraking zoals het aanraken of strelen van borsten, billen, geslachtsdelen of andere lichaamsdelen, ook wanneer dit boven de kleding gebeurt. Ook gedwongen zoenen of plegen van ontuchtige handelingen vallen hieronder. Van verkrachting is sprake als er een ‘fysieke binnendringen’ van het lichaam heeft plaatsgevonden. Aanranding en verkrachting zijn uiteraard strafbaar.

Bij seksuele straatintimidatie vindt dus geen fysieke aanraking plaats, maar gaat het om seksueel getinte opmerkingen en/of gedragingen. Wanneer je te maken hebt, of hebt gehad, met aanranding of verkrachting, kun je contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld: www.centrumseksueelgeweld.nl of 0800-0188. Zij kunnen je verder helpen met medische, psychische en juridische hulp. Zij doen niets zonder jouw toestemming en ook als je geen aangifte wil doen, kan je hier terecht voor hulp.Colofon

De StopApp is een initiatief van de gemeente Rotterdam